Aforizma të eruditëve grekë dhe romakë: Për bukurinë.

 


Bukuria është dhuratë e Zotit.
Aristoteli
*
Bukuria individuale i hap rrugën njeriut, më tepër sesa një rekomandim.
Aristoteli
*
Sigurisht që bukuria është një dhuratë e mirë e Zotit, por duket se vetë Zoti mendoi se kjo, bukuria pra, nuk është ndonjë e mirë e madhe, përderisa ai e dha atë edhe tek njerëz të liq.
Shën Agustini
*
Në çastin që një vajzë fillon e nuk ka më ndrojtje dhe nuk skuqet më, atëhere ajo ka humbur pjesën më tërheqëse dhe më fuqiplotë të bukurisë së vet.
Grigori i 1-rë, shek 6-të
*
Të lutem o Zot, më bëj të bukur përbrenda.
Sokrati
*
Bukuria e stilit, e harmonisë, e hijeshisë dhe e një ritmi të mirë, varen nga thjeshtësia.
Platoni
*
Njësoj si mund të gabojë një mëndje kur ajo gjykon nën veprimin e pijes së verës, ose një sy, kur ai sheh në errësirë, ashtu mund të gabojë edhe një shpirt, kur ai është i dehur prej një bukurie.
Ovidi
*
Njoh dikë që kur pa një grua me një bukuri goditse, ju lut Krijuesit për të. Duket pra se pamja e saj e ndriçoi atë burrë, që t'i drejtohej Zotit me përdëllim.
Shën Joan Klimakus, shek. 7-të
*
Ç'ka është e bukur është e mirë dhe, kush është i mirë, shpejt do të konsiderohet edhe si i bukur.
Safo
*
Asgjë e bukur nuk është e bukur, po qe se shikohet nga të gjitha këndvështrimet.
Horaci
*
Kur në mesnatë kandili shuhet,
të gjitha gratë, kanë një bukuri që s’thuhet.
Plutarku

 

Sipas Plutarkut, në trapezën e shtruar prej Periandrit në Leheo, për Të Shtatë më të diturit e botës, ka ndodhur edhe kjo.

“Ndërkohë që ne, (Thali dhe Dhiokliu, ky i fundit është treguesi i ngjarjes, një i ditur gjithashtu edhe ky si Thali) i ishim afruar sallës së burrave, takuam në hyrje Aleksidhimon nga Milito.
Ky ishte biri i tiranit Thrasimvulo. Dilte prej salle i tronditur dhe nga inati fliste me vete por ne, nuk kuptonim asgjë nga ato që ai murmuriste.
Menjëherë sa pa Thalin sikur u qetësua disi, e përshëndeti dhe i tha:
“Fyerje! Të më sillet mua kështu Periandri!
Më ftoi, nuk më la që të nisesha me anije, ku madje edhe kisha hipur për udhëtim, mu lut pra të vija në gostinë e shtruar këtu dhe pastaj, kur erdha më vuri të ulem në një vend poshtërues, duke vënë disa Eolë dhe disa të tjerë prej ishujve, në vende më të nderuara sesa mua, të birin e Thrasimvulos.
Duket qartë se nëpërmjet personit tim, kërkon të fyejë Thrasimvulon.”
Pra me sa duket, – i tha Thali, – ti mendon, ashtu si mendojnë Egjiptianët për yjet, se kur ngrihen ose ulen (perëndojnë) gjatë përshkimit të trajektores së tyre, bëhen më të mirë ose më të keq, ashtu edhe ti ke frikë se mos, venitja e ndriçimit ose ulja e pesonalitetit tënd, varet nga vendi?
Prej këtej, del se ti me këtë mendim ndoshta tregon se je më pak i mençur, sesa Agisila i Spartës i cili kur e vunë në fund të valles, tha:
“Ju lumtë! Së fundi u zbulua edhe fakti se vendi i fundit në valle, është një vend që mund të bëhet, vend i nderuar.”
Dhe pastaj Thali vazhdoi, “Me të zënë vendin në trapezë, nuk duhet të shohim se cilët u ulën në vendet më të mira, por duhet të përpiqemi, sesi të bëhemi sa më të pëlqyeshëm, për ata që rrinë rreth nesh, duke kërkuar brenda vetes motive dhe stimuj miqësie, qetësi dhe të tregojmë se ndjehemi mirë që ndodhemi, mes këtyre njerëzve.
Në çdo rast, çdokush që mërzitet për vendin në një trapezë të shtruar, në të vërtetë pikëllon dhe mërzit më tepër, ata që janë ngjitur tij sesa të zotin e shtëpisë dhe për më tepër, bëhet për të dy palët antipatik."


Plutarku,
“Efta sofon symposio”
Shqipr: Ilia V. Ballauri


 
Thali

Thali, njëri prej të shtatë burrave më të ditur të botës së lashtë.
(filozof, mathematicien, astronom, fizika
nt, etj.)
Monument në Stac, trenit, Washington,
Në dorë mban, simbolet e zbulimit të fenomenit të elektricitetit, shek. 6-të, para Kr. 

 
 
Lexoni gjithashtu / More Articles :

» MZ - Morali - Saadiu për ushqimin e shpirtit: Bli një zymbyl që shpirtin ta ushqesh, ta ngrosh.

 Saadiu (1184 – 1283) nga Shirazi i Persisë, konsiderohet si një nga poetët moralë më të mëdhenj, jo vetëm të mesjetës anatolike por, për të gjitha kohërat.Në vargjet e mëposhtme, ai na kujton se njeriu ka fort nevojë, që të ushqejë edhe shpirtin.Dhe në qoftë se me kamjen nuk ke lidhje, je rrjepacak,Dhe, me zor dy copa...

» MZ - Morali - Mbi natyrën e Dashurisë, sipas Plutarkut.

 Dashuria nuk lindën papritur, nuk lindën menjëherë, siç ndodh me inatin dhe as nuk shkon shpejt, pa ç’ka se për të thonë se ka krahë.Ajo ndizet butësisht dhe pastaj nëpërmjet aftësisë shkrirëse që ka, hapën rrugën e vet të depërtimit, thellë e më thellë. Kur arrin që përfshin gjithë shpirtin ajo qëndron kështu,...

» MZ - Gjeometria - Sesi Thali, mati lartësinë e piramidave.

 Mbreti i Egjiptit e adhuronte së tepërmi Thalin, njërin prej të shtatë njerëzve më të ditur të lashtësisë, për arsye se ai përdori një mënyrë të mënçur dhe të thjeshtë për matjen e lartësisë së piramidave.Duke mos përdorur asnjë lloj mekanizmi (aparati), pa mundim dhe fare lehtë, Thali vendosi në fund të hijes së...

» MZ - Fausto Melotti: Klithmat joshëse e tinzare të "njeriut të minjve"

      Fausto Melotti (1901 - 1986), skulptor i madh italian, i shekullit të 20-të, njëri prej përfaqësuesve më të mëdhenj të artit modern në Itali, u bë i njohur në vëndin e vet në një moshë relativisht të madhe, pasi ai kish mbushur të pesëdhjetat, madje vlerësimi i plotë për të u bë në vitet, ‘70, ‘80.I njohur...

» MZ - Morali i pushtetarëve - Ja përse Homeri është aktual edhe sot.

 Pushtetari ka për detyrë t’i justifikojë privilegjet, përpara popullit të vet, me vepra.  Në vitin e dhjetë të luftës së Trojës, pas betejash të pafundme për rrëzimin e mureve të famshme të qytetit më madhështor të botës së asaj kohe, të ngujuarit dhe rrethuesit, Trojanët dhe Akejtë, të dy palët tashmë të lodhur,...

Share